Home » Projecten » Nieuwegein aanleg 3e kolk Beatrixsluis en verbreding Lekkanaal

Aanleg 3e kolk Beatrixsluis en verbreding Lekkanaal

Ter aanvulling op onze eerdere werkzaamheden in de Beatrixsluis zullen wij ook de aanleg van de 3e klok gaan uitvoeren.Bij de Beatrixsluis wordt de 3e kolk gebouwd met een lengte van minimaal 276m, een breedte van 25m en een sluisdiepte van 5,8m beneden NAP. Hierdoor kunnen schepen met een diepgang tot 4m door de sluis. Dit is breder, langer en dieper dan de huidige sluisafmeting van de andere 2 kolken (225 x 18).

De 3e kolk bevat aan het einde van het project dubbele roldeuren. Bij gebruik van alleen de buitenste deuren is de 3e kolk 300m lang en ontstaat er ruimte voor het tegelijkertijd schutten van 2 schepen van elk 135m lang. Dit noemen we ook wel ‘schutten XL’.Dit is voor velen een bekend project waar we vorig jaar zijn gestart met het aanbrengen van de strengankers voor de sluiswanden. Deze werkzaamheden zijn enkele maanden geleden afgerond.

We gaan in 3 fases legankers aanbrengen bij het benedenhoofd en de sluiswanden van moot 1 en 2. Hierbij wordt ook het nodige constructiewerk aangebracht.